A Toyota Sakura által ajánlott díjazott éttermeket könnyen megtalálhatja a térképünkön!
Április 8-án hagyományt teremtettünk, mikor a Toyota Sakura és a SVÉT – Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület, első ízben átadtuk a hazai idegenforgalom és gasztronómia kiemelkedő szereplőinek a Sakura-díjat, mely szándékaink szerint jóval több egyszerű elismerésnél.
Az omotenashi a tradicionális japán vendéglátás egyik alappillére, amelyet egyetlen szóval képtelenség átültetni a nyugati gondolkodásba. Szó szerint annyit tesz: a tettetés hiánya, leggyakrabban alkalmazott fogalmi környezetében, a vendéglátás és ügyfélkezelés területén pedig leginkább úgy lehetne lefordítani, mint a vendégek elvárásainak elébe menő, minden várakozást felülmúló, a legapróbb részletekig tudatos szolgáltatást.
Az omotenashi a 2021- es Tokiói Olimpián került a figyelem középpontjába, ahol a Toyota a gyakorlatban alkalmazta a több mint hatszáz éves filozófiát. A világ vezető autógyártója szerint a vendéglátás és a Toyota autóértékesítése hasonló elveken működnek.
Az omotenashi három legfontosabb alappillére:
-próbáld kitalálni a vendég igényét előre
– figyelj a részletekre
– fejezd ki háládat
Nem véletlenül tekinti az omotenashit a Toyota működése egyik meghatározó iránymutató filozófiájának, ahogyan az sem meglepő, hogy a hagyományos magyarországi gasztronómiai és vendéglátási értékek megőrzésére, fejlesztésére és átörökítésére létrehozott Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT) is magáénak vallja ezt a szemléletet: „Adj többet, mint amit ígértél!”
Az Egyesület és partnerei, köztük az óbudai Toyota Sakura Kft. immár több mint tíz éve fáradoznak azon, hogy a minőségi vendéglátás és idegenforgalom legjobb hazai képviselői – a termelőktől kezdve az éttermeken át a szálláshelyekig – egymásra találhassanak. Fontos a hazai, sőt, helyben megtermelt alapanyagok minél nagyobb arányú alkalmazása: egyrészt a hazai gazdaság támogatása, másrészt a legjobb minőség, a garantált frissesség biztosítása miatt, de nem kevésbé fontos szempont – amin megint csak osztozik a Toyota és a SVÉT –, hogy így kiküszöbölhetők a hosszú távú szállítással járó környezeti terhek, az üzemanyagtól kezdve a csomagolóanyagokon át a hűtésre fordított energiáig. A SVÉT tagjai küldetésüknek tekintik, hogy ennek a szakmai hálózatnak a tagjaiként a legváltozatosabb területeken együttműködve egyrészt meghonosítsák azt a kultúrát, amit képviselnek, másrészt a szakképzéssel szoros kapcsolatokat teremtve biztosítsák, hogy ez az értékrend a szakma elkövetkező generációiban is gyökeret ereszthessen, és tovább fejlődhessen.
Ezeknek a szerteágazó szakmai, jótékonysági és társadalmi tevékenységnek az egyik legújabb gyümölcse a Toyota Sakura és a SVÉT által közösen létrehozott, idén első ízben kiosztásra kerülő Sakura-díj. A tervek szerint mostantól minden évben a cseresznyefa virágzásához (japánul ezt jelenti a sakura) kapcsolódóan, azaz április első napjaiban átadott díjban azok az éttermek, termelők és szállásadók részesülhetnek, akik tevékenységük során a leghitelesebben alkalmazzák az omotenashi elveit, és ezzel minden területen felülmúlhatatlan élményekben részesítik ügyfeleiket. A díj több egyszerű elismerésnél: szándékaink szerint egyben az együttműködés új, magasabb szintjét is képviseli, egyfajta közösségi platformot teremtve, ahol az elismerésben részesített vállalkozások, egyének, szervezetek még hatékonyabban tudják végezni értékteremtő és- átadó tevékenységeiket.
„Azt szeretnénk, ha a Sakura-díjjal elismert éttermek vendégei ugyanolyan maradéktalanul elégedettek lennének a számukra biztosított szolgáltatásokkal, mint a Toyota-tulajdonosok autóikkal.” – fogalmazott a megnyitón a az alapító tulajdonosunk, Füredi István. „Célunk, hogy a Sakura-díj – 1, 2, vagy 3 Sakura virág az étterem bejáratán – idővel a garantált, megbízható minőség szimbólumává, a világszerte elismert Michelin-díj hazai kisöccsévé váljon.”
Az ünnepélyes díjátadóra 2024. április 8-án, 14:00-kor került sor Szőlőkert utca szalonunkban
A díjazottak, hozzájárulnak a minőségi hazai nyersanyagok népszerűsítésében, áldozatos munkájuknak köszönhetően az egészséges, szezonális termékek mellett egész évben biztosítják az általuk vagy közösségük által megtermelt, feldogozott termékeket is.
A díjazottak, kimagasló szakmai munkát végeznek saját közösségükben, a helyi gasztronómia értékeinek bemutatása mellett a desztinációs nyersanyagok és termelők bevonásával erősítik a helyi értékek megerősödését.
Teszthétvégét* nyertek
Bobajka Étterem – Koór Kitti
SAUSKA48 Étterem – Bicsár Attila
Falusi kosár – Csorba Noémi
Toyota ajándékcsomagot nyertek:
Diófa Étterem – Adamek Balázs
Panificio Il Basilico Étterem – Szabadfi Dalma
GUSTO13 Bistro & Delicate – Szakál Bálint
*A hosszú hétvégére péntektől hétfő reggelig az alábbi modellek közül választhatnak a nyertesek:
PROACE CITY, COROLLA TS, RAV4